Пилим бревна, пилим лес.
Пилим оптом, на развес,
Под заказ и экспорт тоже.
Обращайтесь к нам — ПОМОЖЕМ!

Троещина
(44) 221-3190
(67) 536-6474

Теремки
(44) 229-3099
(97) 985-5500

Як зводити стіни з бруса

Стіни з бруса зводять з невеликими трудовитратами. До того ж, не будуть потрібні фахівці дуже високої будівельної кваліфікації. Брущаті стіни, на відміну від дерев'яних, можна відразу збирати на готовому фундаменті. Якщо цоколь будинку виконаний по западаючою схемою, то злив не робиться: перший вінець укладається на шар гідроізоляції фундаменту. Робиться зовнішній звис над цоколем в межах 3-4 см.

Кути першого колоди з'єднуються вполдерева. Решта кути досить з'єднувати або на шпонках, або на шипах. Кути, на додачу, зміцнюються скобами. По довжині стіни з колод рекомендується зміцнити металевими накладками - нагелями. Для нагелів вже після того, як брус був встановлений на клоччя, треба просвердлити отвори в півтора бруса глибиною.

Якщо кути брусів з'єднувати «впритул», то вийде нетривке отвір. Крім того, щілини будуть продуватися. Більш грунтовним буде рішення з'єднувати кути корінними шипами. Для цього під шов і гніздо робиться пропил дерева поперек волокон. Сколювання ж робиться вздовж волокон. При такому поєднанні для шипа, на додачу, гніздо буде знаходитися далі від краю брусів.

Щоб запобігти зрушення брусів в горизонтальному напрямку, їх доцільно поєднати між собою шпонками (нагелями). Діаметр нагелів - приблизно 3 см. Висота - 20-25 см. Під нагелі варто свердлити отвори вже після того, як брус поставлений на клоччя, на глибину висотою приблизно 1,5 бруса і на довжину в 2-4 см більше, ніж нагель.

На відміну від дерев'яних, у брущатих стін горизонтальні шви плоскі. Через це вони іноді можуть пропускати вологу. Для гідроізоляції швів, із зовнішнього боку кожного бруса знімається фаска. Ширина фаски - 2-3 см. Зовнішні шви при цьому конопатять і ретельно покривають оліфою або олійною фарбою.

Найефективніші способи захисту брущатих стін - обшивка дошками або облицювання цеглою. Такі заходи не тільки дозволять захистити стіни від дії вологи та інших атмосферних впливів, але також утеплити їх. Крім того, стіни стануть вогнетривкими.

Щоб запобігти руйнуванню дерева мікроорганізмами і комахами, між обшивкою з дощок і Сеною слід залишати зазор для вентиляції шириною приблизно 4-6 см. Якщо потрібно додатково утеплити стіни будинку, то цей зазор послужить нішею для мінеральної вати або інших утеплювачів. У разі застосування утеплювача зазор можна також збільшити. Верхня і нижня частини утеплювача повинні залишитися відкритими в цілях, знову-таки, кращої вентиляції.

Горизонтальна дощата обшивка полегшить укладання утеплювача і створить більш прийнятні умови для вентиляції.

Цегляна облицювання також вимагає витримування деякої відстані від стіни. Зазвичай це 5-7 см. Продухи - спеціальні отвори, які залишаються вгорі і внизу цегляної облицювання для вентиляції. Продухи слід залишати також у тому випадку, коли простір між стіною і цегельним облицюванням заповнюється утеплювачем.

Облицювання викладається або в півцеглини, або (якщо цегла модульного типу і має товщину 88 мм) «на ребро». Облицювання кріплять до брусів або ж колодах металевими кляммерами. Клямер - це зігнута навпіл смужка оцинкованої сталі (такий же, як і для покрівлі). Ширина кляммера - 3-5 см. Довжина - 15-20 см. Розміщують клямери з кроком в 30-40 см по висоті, і в 1-1,5 м уздовж фасаду стіни. Ставити клямери слід в шаховому порядку. Обшивка та облицювання брущатих стін повинна бути проведена не раніше ніж через рік після їх зведення. Цей термін витримують до завершень повної усадки.

Ціни на брус в Києві

Строительство бани из бруса своими руками

Для того, чтобы построить баню из бруса, необходимо прояснить некоторые нюансы: какой нужно выбирать материал, как правильней уложить венцы бруса, оставить дверные и оконные проемы, а также как необходимо утеплять сруб бани и конопатить стыки бруса. В этой статье я опишу все тонкости и сложности, возникающие при строительстве бань из бруса. Советую тщательно и подробно изучить данный материал.

Читать далее